EFT

Eft: Emotional Freedom Techniques (Tècniques d'Alliberament Emocional)

Breu història del EFT

EFT, sigles de Emotional Freedom Techniques va néixer el 1991 de la mà de l'enginyer americà Gary Graig, després d'haver estat estudiant amb Roger Callahan. Aquest últim havia desenvolupat una tècnica anomenada TFT (Thought Field Therapy)-derivada al seu torn de la kinesiologia aplicada-que consisteix a localitzar mitjançant test muscular els punts d'acupuntura adequats per tractar i desbloquejar l'emoció sobre la qual estem treballant. Gary Craig va tenir la idea d'agafar un conjunt bàsic de punts i tractar-los tots sempre, fos quina fos la emoció, evitant així la necessitat de localitzar els punts. I va funcionar.

Malgrat la seva curta història EFT està tenint ja una gran acceptació entre psicòlegs, psiquiatres i altres terapeutes a tot el món, encara que especialment als EUA i Regne Unit.


EFT és un mètode per eliminar el malestar emocional, extremadament efectiu en la pràctica i alhora tan senzill que pràcticament qualsevol persona pot aprendre per utilitzar-lo en la seva vida diària.

El mètode és tan senzill com estimular una sèrie de punts d'acupuntura donant copets amb els dits-cosa que anomenem "fer tapping" - mentre ens mantenim mentalment enfocats en l'assumpte concret a tractar.

Aquest procediment repetit durant uns minuts i amb una mica de perícia en l'observació dels canvis en el nostre estat emocional, es mostra com un dels mètode psicològics més efectius que es coneixen avui en dia, produint resultats ràpidament fins i tot on moltes altres teràpies no ho havien aconseguit.


Psicologia energètica

EFT, com a tècnica de psicologia energètica que és, treballa amb el model que:

"Un malestar emocional és un bloqueig del nostre sistema energètic"

entenent per sistema energètic que entenc per acupuntura, per exemple. En fer "tapping" sobre els punts d'acupuntura mentre estem experimentant un malestar emocional el que estem és equilibrant aquest bloqueig energètic per a aquest malestar emocional en concret i com a conseqüència d'això el malestar emocional desapareix.


Per a què s'utilitza?

Com diem EFT és útil en general per eliminar qualsevol tipus de malestar emocional ia més estem equilibrant el sistema energètic corporal a través del "tapping", EFT és normalment molt efectiu en coses com:

 • Addiccions
 • Dolor emocional
 • Pors / Fòbies / Pànic / Ansietat / Inseguretat
 • Ira / Culpa / Rancor / Frustració
 • Estrès / Compulsió
 • Apatia / Depressió
 • Mal de cap / Dolor físic en general / lèrgies
 • Tractament del component psicosomàtic de les malalties.
 • Millora de la capacitat d'aprenentatge / rendiment professional / rendiment esportiu
 • Millora del benestar vital en general, de la sensació de control en la nostra vida i de l'efectivitat del treball amb pensament creatiu.
 • Com a eina d'introspecció i meditació

EFT a la consulta

EFT pot usar-se per descomptat com una excel.lent eina de teràpia formal. En aquest sentit per donar una referència esmentarem les paraules del doctor en psiquiatria Daniel J. Benor que utilitza EFT, i que resumeix l'experiència similar de molts altres psicòlegs i psiquiatres:

"Com que EFT treballa ràpid i no evoca intenses catarsi emocionals, té l'avantatge important que pot ser usat com" autotractament ".

En qualsevol esdeveniment emocional específic com un episodi d'estrès posttraumàtic, una fòbia, una sessió de EFT sol millorar significativament si no solucionar definitivament, com mostra el primer estudi sobre EFT, realitzat pel psicòleg Steve Wells a la Curtin University d'Austràlia el 1999 sobre fòbies específiques, que va mostrar que en sessions de mitja hora de durada, EFT obtenia millors resultats que altres enfocaments més clàssics, i que en 30 minuts de sessió s'aconseguia resultats importants i que romanien en el temps en revisions efectuats 6 o 9 mesos més tard .

Una eina per viure millor